keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Sound Tracker osa 2

Maanantaina Yle Teema näytti toisen osan Sami Yaffan Sount Trackers-sarjasta. Tällä kertaa sisältö vastasi odotuksiani. Matkakohteena oli Balkan ja sen musiikki. Oli mielenkiintoista kuulla esimerkiksi siitä, miten torvet saapuivat Etelä-Balkanin mustalaismusiikkiin 1800-luvulla. Toivottavasti nyt saavutettu laatu säilyy läpi koko sarjan.

Muistelin tässä aamulla töihin pyöräillessäni omia kokemuksiani Balkanilta kymmenen vuoden takaa. Musiikkiin en juurikaan ehtinyt tutustua, mutta Belgradiin kylläkin. Ristelyohjusten jäljet näkyivät silloinkin katukuvassa. Saavuin Belgradiin illan pimentyessä. Pienenä tihkuna alkanut sade oli saamassa kaatosateen piirteitä. Kaupungin ainoaksi hostelliksi mainittu majapaikka oli täynnä.

Saimme kuitenkin ystävälliset ohjeet toisesta majapaikasta, joka sijaitsi hieman syrjemmässä. Kyriilisillä kirjaimilla kirjoitetut kadunnimet tosin haittasivat suunnistusta aika lailla, mutta meitä rohkaistiin kysymään herkästi neuvoa: "everybody will help you". Ja niin auttoivatkin. Serbit vaikuttivat olevan leppoisaa porukkaa, jotka ainakaan kesäaikaan eivät turhaan stressaneet. 

Majapaikka löytyi lopulta paikallisen korkeakoulun asuntolasta, joka oli muutettu kesäksi hostelliksi. Oleskelutilassa ystävällinen serbimies tarjosi heti olutta. Harmittaa vieläkin se, etten muistanut tarjoutua maksamaan juomiani oluita. Paikalla olleet jeesusta tai muuta vastaavaa etsimässä olleet jenkit ovat jääneet myös mieleen. Jos ei halua keskustella muiden reissaajien kanssa niin lienee parasta lukittautua omaan huoneeseen.

Toivottavasti saan vielä joskus mahdollisuuden reissata uudelleen Balkanille. Sen verran hyvät muistot reissusta jäi. Seuraavalla kerralla voisi yrittää päästä kuulemaan myös paikallista musiikkia. Ehkei kuitenkaan pelkästään turbofolkia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti