sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Velvet Underground - Loaded: Fully Loaded Edition (cd)




Tämän levyn ostin muistaakseni Berliinistä kymmenisen vuotta sitten. Omistin jo normaaliversion levystä, mutta lukuisat bonusbiisit houkuttelivat. Eivätkä ihan turhaan. Väittäisin, että demoista, outtakeista ja muista vaihtoehtoisista versioista saisi koottua ainakin alkuperäisen levyn tasoisen julkaisun. 

Loaded on minusta Velvet Undergroundin selvästi huonoin studiolevy (Squeezea en tässä nyt laske ollenkaan mukaan, muistaakseni se kuulosti aika yhdentekevältä). Levyllä on toki hetkensä, mutta kokonaisuudesta tulee mieleen, että aiempi suunnannäyttäjä on alistunut perässähiihtäjäksi. Jostain syystä Beatles tuntuu levyllä olevan vahvasti läsnä jopa niin vahvasti, että välillä tunnutaan menevän lähes plagioinnin puolelle.

Loadedin parhaat biisit ovat mielestäni yllätyksettömästi Sweet Jane, New Age ja ehkä hieman yllätyksellisemmin (Massive Attackinkin samplaama) I Found A Reason. Viimeksimainitin demoversiokin on muuten kuulemisen arvoinen. Beatlesin sijasta mieleen tulee vahvasti Dylan. Bonusbiiseistä Ocean on ehkä paras. Sääli, että Reedin ensimmäiselle soololle päätynyt versio on muistaakseni aika huono. Myös Ride Into The Sun on hyvä ja Satelite Of Lovesta kuullaan myös jo demoversio. Myös parista Berlinille päätyneestä biisistä kuullaan demot: Oh Jim on vielä nimeltään Oh Gin, mutta Sad Song on saanut jo lopullisen nimensä.

Fully Loaded on ihan pätevä kokoelma biisejä, mutta en oikein ymmärrä miksi Velvet Undergroungin piti yrittää tehdä hittilevyä. Ei tosin ilmeisesti ymmärtänyt Lou Reedkaan, joka jätti Velvet Undergroundin pian levyn nauhoittamisen jälkeen jo ennen kuin sitä oli edes julkaistu. John Cale ja Moe Tucker olivat häipyneet jo aiemmin. Tälle versiolle levystä annan 4 tähteä. Alkuperäinen ansaitsee puolikkaan vähemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti