keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Tinariwen - Tassili (cd)





Tassili on Tinariwenin kuudes levy. Rateyourmusic tietää kertoa bändin jäsenten taistelleen aiemmin Tuareg-kapinallisina, mutta nyttemmin AK-47 on vaihtunut sähkökitaraan. Tosin tällä levyllä sähkökitarakin tuntuu vaihtuneen usein akustiseen kitaraan.

Tinariwenia kehutaan kovaksi livebändiksi, mutta valitettavasti en ole koskaan nähnyt bändiä keikalla. Kolme levyä sen sijaan omistan ja itse asiassa päädyin Tassilin omistajaksi hieman vahingossa. Olin tilannut Äxästä bändin uusimman eli Emmaarin, mutta yllätykseni sainkin Tassilin. Ilmoitin sähköpostilla väärästä levystä, mutta kun vastausta ei alkanut kuulua päätin kuunnella Tassilin. Lopulta kyllästyin odottamaan marssin lähimpään Äxään ostamaan Emmaarin vinyylinä. Samana päivänä sähköpostiini oli sitten viimein vastattu ja minulle oli pistetty Emmaar myös cd:nä postiin (tosin vinyylinkin mukana tuli cd). Lopulta homma ratkesi niin, että palautin Emmaar-cd:n ja pidin Tassilin, sillä olin jo ehtinyt havaita senkin hyväksi.

Tassili esittelee hieman akustisemman Tinariwenin, mutta muutoin tutut elementit ovat tallella. Tältäkin levyltä löytyy Imidiwan-alkuinen biisi (Imidiwan Win Sahara), jossa tuntuu olevan jälleen kerran sama sävellys kun muidenkin levyjen Imidiwan-biiseissä. Tai sitten muistan vaan väärin. Neljäntenä kuultava Ya Messinagh yllättää. Levyllä kuullaan torvia, jotka intoutuvat välillä jopa lähes freejazzmaiseen menoon.

Kokonaisuuten Tassili on hyvä, muttei yllä aivan bändien parhaiden levyjen tasolle. Aman Imania en muuten ole vielä kuullut lainkaan ja se vaikuttaa ainakin kuvauksena (lähes funk-rockia) perusteella mielenkiintoiselta. Tassilille annan 3,5 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti