maanantai 29. joulukuuta 2014

Bruce Springsteen - High Hopes


Vuonna 2009 Ratinan stadionilla esiintyneen Pomon keikasta on mieleeni jäänyt erityisesti varsin mainio sähköinen versio The Ghost Of Tom Joadista. Olen jo pidempään toivonut saavani joku päivä nauttia tästä versiosta myös levyltä. Nyt viisi vuotta myöhemmin toiveeeni on toteutunut.

Lainabiiseistä, ylijäämistä ja muista vanhoista tuotoksista koottu High Hopes sisältää kyseisen biisin sähköisen version ja bonuksena pääsee kuulemaan myös Tom Morellon skrätsäys-kitaraa.
Levy sisältää toisenkin arkistoista esiin kaivetun klassikon: aiemmin ainoastaan liveversiona (ilmeisesti biisistä on julkaistu aiemmin myös studioversio jollain harvinaisella promo-singlellä) päivänvalon nähnyt American Skin (41 Shots). Edelleenkin valitettavan ajankohtainen biisi kertoo siitä miten poliisit ampuivat täysin aseettoman Amadou Diallon New Yorkissa 1999. Biisin teksti on mielestäni yksi parhaita, mitä Bruce on koskaan tehnyt.

Levyn avaava nimibiisi on yllättävänkin reipas kelttivaikutteinen ralli, joka muistaakseni kuultiin jo jossain seuraamassani tv-sarjassakin. Toisena kuultava Harry's Place saattaakin sitten olla levyn heikoin biisi ja sen piti alunperin päätyä The Risingille. Just Like Fire Would on ilmeisesti Morellon inspiroima The Saints-koveri ja tekstistä kuulee heti ettei Bruce ole sitä kirjoittanut. En muista, että Pomo on koskaan kirjoittanut tupakoimisesta ja niinpä rivi "I smoked my last cigarette" ei oikein tunnu istuvan Brucen suuhun. En ollut aiemmin kuullut alkuperäistä versiota, mutta nyt kun sen kuuntelin en kyllä näe mitä uutta Brucen versio siihen lisää. Ihan menevä kappale joka tapauksessa.

Heaven's Wall sen sijaan yllättää iloisesti. Mieleen tulee jonkinlainen sekoitus Hendrixin All Along The Watchtoweria, Dylanin Changing Of The Guardsia ja Rollareiden Symphaty For The Deviliä. Biisi on alunperin ilmeisesti tarkoitettu gospel-levylle, jota Bruce suunnitteli ennen Wrecking Ballia.

Levyn päättävät kaksi rauhallisempaa biisiä, jotka menivät minulla aluksi ehkä hieman ohi, mutta kun tutustuin niihin ja niiden kontekstiin tarkemmin olen alkanut arvostaa niitä aiempaa enemmän. The Wall kertoo Brucen vierailusta Vietnamin sodan muistomerkille, jossa hän muistelee sodassa kadonnutta New Jerseyn rokkari Walter Cichonia, joka soitti Brucen suosikkibändissä The Motifssa.

Dream Baby Dream on Suicide-koveri, jota Bruce soitteli keikkojensa lopetukseksi melotronilla The Devil & Dust-kiertueellaan. High Hopesilla kuultava versio ei toki alkuperäiselle pärjää, mutta on silti hyvä päätös Brucen parhaalle levylle pitkään aikaan. 4 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti